Дигитализация на Чудомирови ръкописи през 2024

дигитализация ръкописи на Чудомир

Литературно-художественият музей „Чудомир“ в Казанлък стъпва в новата ера на дигиталната култура

Екипът на Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък обяви старта на амбициозен проект за дигитализация на ръкописите на своя патрон, известния писател и художник Димитър Чорбаджийски. Този важен исторически и културен наследник ще бъде сега запазен и достъпен чрез новата технологична инициатива.

Проектът ще се осъществи с подкрепата на Национален фонд „Култура“, след като ЛХМ „Чудомир“ успешно спечели финансиране. Директорът на музея, Добрина Матова, сподели, че в рамките на проекта ще бъдат оборудвани две специални работни места с компютри, предназначени за разглеждане на дигитализираните ръкописи на Димитър Чорбаджийски.

С цел дигитализацията на наследството на известния автор са планирани 500 ръкописа, всеки от които с различен брой страници. Този амбициозен проект ще позволи на почитателите на творчеството на Димитър Чорбаджийски и на всички интересуващи се от българската литературна и културна история да имат дигитален достъп до неговите ценни произведения.

Дигитализация и дигитална архивация – ключът към опазването на културното наследство на Чудомир

Опазването на културното наследство на Димитър Чорбаджийски, известен като Чудомир, става предизвикателство от изключително значение. Тази важна стъпка, предприета от екипа на Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък, цели да запази и предостави достъп до творчеството на този обичан автор на българската литература.

Както поясни Добрина Матова, директор на музея, голяма част от ръкописите на Чудомир са написани с молив и с течение на времето те са избледнели. Този проект за дигитализация е от жизнено значение, тъй като електронното архивиране на ръкописите им позволява да бъдат обработени и възстановени. Този процес ще гарантира физическото им оцеляване и ще осигури дълготрайно съхранение и достъп до творчеството на Чудомир.

Първите дни на следващата година започва дългоочакваният процес на дигитализация на ръкописите на писателя и художника Чудомир, съхранявани в Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък. Планирано е този проект да бъде успешно завършен до месец юни.

Освен тази ценна инициатива, което е стъпка към опазването на културното наследство на Чудомир, музеят разглежда възможности и за дигитализация на други материали, свързани с автора. Надеждата е, че в бъдеще ще се намерят нови начини и ресурси за подобни проекти, които да запазят и популяризират богатото творчество на Чудомир.

За изпълнението на дигитализацията е наета специализирана фирма, с познания и опит в областта. Този процес изисква средства, но е необходим за съхранението и представянето на наследството на Чудомир.

Музей „Чудомир“ в Казанлък продължава с активната работа по дигитализиране на своите ценни колекции. На фокус в момента е снимковият фонд на музея, който вече е успешно дигитализиран, а екипът със завиднo старание въвежда метаданни.

Директорът на музея, Добрина Матова, споделя, че процесът включва дигитализация на всички картини на Чудомир и на творбите на съпругата му Мара Чорбаджийска. Освен това е бил направен значителен напредък и в ретроконверсията на служебната библиотека на Чудомир. Всички книги в библиотеката вече са описани в електронен каталог.

Тази инициатива несъмнено е от огромно значение, тъй като ще предостави на посетителите на музея уникална възможност да се запознаят с литературните и културни предпочитания на автора, както и с това, какво е било четено и обичано от самия Чудомир.

Директорът на музея, сподели, че в рамките на проекта за дигитализация всички ценни материали се въвеждат в електронен каталог. Този каталог ще бъде достъпен чрез различни търсачки и ще предоставя възможност за лесно получаване на специфична информация.

Тази инициатива позволява библиотеката на музея да бъде анализирана по определени принципи и да предостави ценни данни за културното наследство на Димитър Чорбаджийски. Това несъмнено е от огромно значение за дългосрочното опазване и изучаване на творчеството на този изтъкнат писател и художник.

Годината 2023 се оказа изключително успешна за Литературно-художествения музей „Чудомир“, като проектите за дигитализация и ретроконверсия на библиотеката допринесоха значително за обогатяването на културния пантеон, свързан с името на Чудомир.

Музей „Чудомир“ в Казанлък, който се радва на статут на национален паметник на културата, получи целева субсидия към края на предходната година. Според директора на музея, тази субсидия бе използвана максимално целесъобразно.

Основен ремонт бе извършен на покрива на новата сграда, а също така бе осветлено фасадното пространство. Закупени са осем шкафа, предназначени за съхранение на акварели и картини на Чудомир и Мара Чорбаджийска. Тези подобрения значително облекчиха работата с ценните фондове на музея.

Директорът отбеляза и плановете за бъдещето, като сподели, че е в процес на изготвяне проект за ремонт на старата къща, където са живели Чудомир и Мара Чорбаджийска. Този проект включва дренажни дейности, необходими за премахване на влагата от основите на сградата, както и подновяване на фасадната мазилка и стълбището към ателието на Мара Чорбаджийска. За тези цели, екипът на музея ще кандидатства за финансиране от Министерството на културата, а проектът трябва да бъде съгласуван и с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Всички тези усилия имат за цел да поддържат и развиват богатото културно наследство на Чудомир и Мара Чорбаджийска, което заема важно място в българската културна памет.

Изложбата с добавена реалност „Оживелите нашенци“, реализирана от Литературно-художествения музей „Чудомир“ в партньорство с габровската фирма „Перфект‘, привлича огромен интерес. Финансирана чрез Програмата за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти за 2022 година на Национален фонд ‘Култура’, изложбата предлага уникално взаимодействие с българската култура. Посетителите могат да се насладят на изложбата в музея в Казанлък до февруари 2024 година, след което е планирано тя да обиколи и други градове в България, предлагайки на още по-широка аудитория възможност да се потопи в богатството на националното ни културно наследство чрез иновативни технологии.

Още новини от Казанлък и региона може да прочетете тук

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.