Древен Крън в уникална възстановка

Средновековен Крън

Крън през Средновековието бе представен чрез уникална дигитална възстановка в Казанлък от Проф. Николай Овчаров.

Професор Николай Овчаров ще представи впечатляваща дигитална възстановка на историческия Крън, предшественик на Казанлък, в мултимедийната зала на Историческия музей „Искра“. Това изключително постижение е резултат от неговото сътрудничество с екип от компютърни специалисти от Габрово, съобщи БНР Стара Загора.

Благодарение на използването на съвременни технологии, посетителите ще може да се насладят на виртуална разходка из замъка „Бялата кула“, който бе разрушен през 1916 година. Професор Николай Овчаров разкри информация за възможностите, които съвременните технологии предоставят.

В своята книга „Господарите на Крън и техните съкровища. Средновековната история на Казанлък“, професор Николай Овчаров обосновава интереса към средновековното селище. Тази издадена миналата година книга представя изследване, което събира всички налични данни за средновековния регион около Крън. Причината за написването й бе конфискуването на златно съкровище с накити, принадлежащо на последната принцеса на Крън.

Книгата също така разкрива информация за Тюрбето край известната Казанлъшка гробница. Там професор Овчаров идентифицира мавзолея на най-известния османски пълководец от XIV век – Лала Шахин. Той беше човекът, който завладял цяла Южна България, но бе спрян от армията на цар Иван Шишман при подстъпите на София.

Откритието на Проф. Овчаров за Крън

Това откритие на професор Овчаров представлява важен принос за разбирането на историческото значение на Казанлък и околните региони през средновековието. Това ни позволява да се докоснем до богатата култура и наследство на този период и да създадем цифрова реконструкция, която ни показва как е изглеждал Крън и свързаните с него сгради и съоръжения.

Възстановката на средновековното селище преочертава миналото и ни предоставя вълшебна възможност да се впуснем в дълбините на историята. Това е само един от многото начини, по които съвременните технологии обогатяват нашето познание и връзка със световното културно наследство.

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.