Ел Ниньо ще бъде прогнозиран от AI

Ел Ниньо (тихоокеански природен феномен) ще бъде предвиждан чрез модел на изкуствен интелект, създаден от китайски изследователи. Този феномен може да има значително въздействие върху глобалния климат, затова точните прогнози са от първостепенно значение за намаляване на рисковете.

Основани на конволюционната невронна мрежа, учените от Института по атмосферна физика при Китайската академия на науките разработиха модел, който прогнозира пространствените температурни аномалии на морската повърхност в части от Тихия океан. С тази иновация се надяват да предоставят по-точни и надеждни прогнози за феномена и да помогнат в борбата с климатичните промени.

flood

Това проучване демонстрира потенциала на изкуствения интелект за подобряване на прогнозите за значими климатични събития като Ел Ниньо, които могат да имат опустошителни ефект върху целия свят„, каза авторът на изследването Хуан Пин.

Модела на Ел Ниньо спрямо традиционните модели

Според проучването, моделът на изкуствения интелект надминава традиционните динамични модели по точност, особено в прогнозирането на температурните аномалии на морската повърхност при феномена. Освен това, хибридният модел, комбиниращ прогнозите от изкуствения интелект и динамичните модели, вероятно предоставя още по-висока точност в анализа на Ел Ниньо.

Изследователският екип планира да разшири приложението на моделите на изкуствен интелект, като използва алгоритми на дълбоко обучение, за сезонното прогнозиране на климата, с цел предоставяне на по-ранни и по-точни предупреждения за важни метеорологични събития. Тези разработки имат потенциал да подобрят нашето разбиране за климатичните явления и да допринесат за по-ефективната предвидимост на влиянието на Ел Ниньо в бъдеще.

fishermen

Новини от Казанлък и региона може да откриете тук

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.