Илинден – празник на небесните стихии

Илинден
Стенопис от Рилския манастир, изобразяващ св. пророк Илия в огнена колесница и пред пещерата

Илинден, на който Българската православна църква отдава почит на Свети пророк Илия е един от най-великите праведници от Стария завет, който е бил известен като смел изобличител на езичния култ и предвестник на вярата в Единия Бог. Празникът на Свети Илия, известен като Илинден, се отбелязва на 2 август по стар стил и на 20 юли по нов. Според народното поверие, на Илинден морето взима жертви като курбан за светеца.

Илия е пророк от еврейски произход и бил известен с това, че предавал Божията воля на царя и народа. Той се родил през IX век преди Христос в град Тесви, в област Галаад, на източния бряг на река Йордан, и живял по времето на цар Ахав. Царицата Йезавел, която имала езически вярвания, убедила Ахав да издигнат идол на божеството Ваал в Самария. Под влиянието на царското семейство, народът започнал да принася жертви на идола, включително и човешки жертви, докато служителите на истинския Бог били преследвани.

4 2
„Илия“, 1638, Хосе де Рибера

Илия обичал Бога и Неговия закон с цялото си сърце и душа и не можел да търпи беззаконие и нечестие. Поради това, след неговата страстна молитва, Бог „затворил“ небето и в продължение на три години и половина не падал дъжд. След това, Илия предложил на цар Ахав да проведат експеримент, при който жреците на Ваал и той да принесат отделни жертви, и тази, която бъде запалена с огън от небето, да бъде приета като истинска вяра.

Царят се съгласил, и жреците на Ваал напразно се молили, но нищо не станало. Обаче, над жертвата на Илия паднал огън от небето и я изгорил. Народът видял това и се поклонил на истинския Бог, а жреците на Ваал бяли избити. Тогава изобилният дъжд напоил земята.

В Трета и Четвърта книга на Царствата в Библията се разказва за различните чудеса, извършени от пророка с Божията сила. За тях също говори и Исус Христос по време на Своите проповеди. При предсказанието за раждането на свети Йоан Кръстител, архангел Гавриил посочва, че Христовият Предтеча ще има „духа и силата на Илия“, което се сбъдва по-късно. По време на преображението на Исус Христос на планината Тавор, апостолите видяха Илия и Моисей, които разговаряха със Спасителя.

Илия пророкува пламенно в продължение на 25 години и накрая, бил грабнат на огнена колесница до река Йордан, където беше отнесен към небето жив. Неговата благодат се предаде на неговия ученик, пророк Елисей.

3 2
Възнасянето на св. Илия – стенопис от Осогвски Манастир, Северна Македония

Илинден в българския народен календар

В българския народен календар, Илинден е един от най-обичаните летни празници, който се отбелязва по време на жътва и вършитба. Светецът се почита като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

1
Възнесение на свети Илия. Българската икона. 1831

На Илинден, възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и молят Бога за здраве, благополучие, хубаво време и плодородие.

Именниците и занаятчиите – кожухари, самарджии, фурнаджии, също отбелязват този празник, защото Свети пророк Илия е техният покровител. В селските райони в България се извършва молебен за дъжд, а в някои региони на Илинден се провежда обредното гонене на змей – символ на сушата.

Още новини от Казанлък и региона може да откриете тук

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.