Казанлък в „Съкровищата на България“

Казанлък

Министърът на туризма, Зарица Динкова, проведе среща във Варна с известния британски историк проф. Бетани Хюз, която е популярна като водеща на телевизионното предаване „Съкровищата на света“, излъчвано в 120 държави. Тя и нейният екип са в България с подкрепата на Министерството на туризма и работят по филма „Съкровищата на България“ – посветен на нашето културно-историческо наследство.

Bronze Head from the Golyama Kosmatka Tumulus near Shipka
Севт III – владетел на Одриското царство

Проф. Бетани Хюз, която привлича многомилионна аудитория с телевизионните си предавания и филми, сподели, че е впечатлена от красотата на нашата природа, богатата култура и удивителните археологически находки. В рамките на своето пребиваване, нейният екип успя да заснеме зашеметяващи кадри на рисуваната булка Гелина в Рибново, Хераклеа Синтика, Епископската базилика в Пловдив, Варненското златно съкровище, нестинари в село Кости, Седемте Рилски езера и Рилския манастир, Гробницата на Севт III, музея в Казанлък, Националния археологически музей и Панагюрското съкровище.

3
Исторически музей “Искра“ – Казанлък

Казанлък и филма на проф. Бетани Хюз

2
Царица роза и нейните подгласнички

На свой ред, министър Динкова покани проф. Бетани Хюз и нейния екип да присъстват на Празника на розата в Казанлък през следващата година, за да създадат филм със съдействието на Министерството на туризма. Тя подчерта, че този фестивал със своите 120 години история представя важна част от културното наследство и традициите на Казанлък и на България. Проф. Бетани Хюз прие поканата с вдъхновение и сподели, че тя самата е обсебена от аромата на роза, като нейният парфюм е с ухание на царицата на цветята.

Още новини от Казанлък и региона може да прочетете тук.

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.