Киберсигурност, AI и скритите опасности

Киберсигурност
digital transformation, software development and cybersecurity concept in dark neon style, low-level programming language

Киберсигурността става все по-актуална тема в дигиталната ера, като нови изследвания разкриват потенциални заплахи, които се крият зад умните технологии в нашия дом.

В светлината на последните научни открития, ново проведено изследване на фона на бързоразвиващите се технологии в областта на изкуствения интелект събуди огромен интерес и потенциално влияние в сферата на киберсигурността. В съобщението, което стигна до нас, се посочва, че при използване на аудио от Zoom, изкуственият интелект може с невиждана точност да декодира звуци от натискането на клавиши със стряскащи 93 процента точност. Този резултат е от особено значение, тъй като алгоритъмът може на практика да разбере какво пишете само по звука от клавиатурата.

В едно ново изследване, проведено от екип от експерти, беше демонстрирана умела и навлизаща заплаха, която използва вградените микрофони в умните телевизори. Изследователите доказват, че чрез хакване на умния телевизор може да се активира микрофонът и да се подслушва всичко, което се въвежда на клавиатурата на компютъра в близост.

Въпреки че тази заплаха може да изглежда като сюжет от научнофантастичен филм, изследването показва, че рисковете са реални. Екипът от учени проведе серия експерименти, включително натискане на клавиши на Macbook Pro, като записва натисканията на клавиши чрез два различни метода – близкия микрофон на iPhone и аудио сигнали от платформата Zoom.

cybersecurity concept global network security technology business people protect personal.jpg s1024x1024wisk20cPeXmi Ik3W q89sjm8NU2lzLqVZOfYNDtSEFd570l6g

Резултатите от изследването са шокиращи. По време на експериментите, изследователите натиснаха 36 клавиша на Macbook Pro общо 25 пъти за всеки клавиш. С използването на двата различни метода за запис, точността на отгатване на натисканията на клавиши се оказа над 90 процента. Това подчертава възможността за хакери да подслушват и регистрират информацията, която въвеждаме на компютъра си, дори когато той се намира в непосредствена близост до умния телевизор.

Този тип заплахи кара хората да преразгледат начина, по който използват умните технологии в дома си. Възможността за хакерско подслушване и кражба на поверителна информация подчертава важността на по-сериозен подход към киберсигурността на устройствата ни. Както се оказва, нашите умни телевизори може би не са само източник на забавление, но и потенциална дупка в сигурността на данните ни.

Откритието издигна също и сериозни притеснения в сферата на киберсигурността. Екипът от британски учени, замесени в този научен подвиг, изтъкна широкото разпространение на персонални устройства, оборудвани с микрофони. Този факт, в комбинация със способността на изкуствения интелект да анализира и обработва аудио данни, може да доведе до поява на нова вълна от нападения, ориентирани към аудио данните.

Насочените към аудиото кибератаки могат има големи последици за личната и корпоративна сигурност. С помощта на алгоритъм, хакерите могат да се докоснат до ваши пароли и поверителни данни, като ги събират чрез подслушване. Това разкрива уязвимости, които биха могли да бъдат използвани за кражба на идентичности, достъп до банкови сметки и други видове онлайн злоупотреби.

Киберсигурност и „умните устройства“

Много от нас са наясно с бързото развитие на смартфони, телевизори и други умни устройства, които са оборудвани с микрофони. Освен това, нарастващата популярност на гласовите асистенти и технологиите за гласово управление допринасят за увеличаването на наличието на микрофони в нашия домакински и работен живот. Този факт създава нови предизвикателства в областта на киберсигурността, тъй като устройствата, които ни обкръжават, стават потенциални точки на достъп за злонамерини лица.

Важно е да се подчертае, че тези рискове не следва да бъдат пренебрегнати. Заключението на изследването, което разкри тази зловеща възможност, насърчава както научната общност, така и индустрията за киберсигурност да обърнат сериозно внимание на разработването на решения, които да предпазят нашата лична и корпоративна информация от този вид заплахи.

Отговорното използване на технологиите на изкуствения интелект в комбинация със строги мерки за киберсигурност са от съществено значение за устойчива и сигурна цифрова среда. Важно е потребителите да бъдат информирани и обучени как да предпазят своите данни и лична информация, особено в светлината на новите заплахи, които се появяват с развитието на технологиите.

Новини от Казанлък и региона може да прочетете тук.

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.