Празници в долината на тракийските царе 2023

Празници

Казанлък, градът с богата история и културно наследство, се готви да посрещне едно от най-очакваните културни събития в региона – „Празниците в долината на тракийските царе“. Началото ще бъде дадено на 23-ти август, обещавайки разнообразие от активности и изживявания за градски и гостуващи публики.

Програмата на събитието обхваща множество интересни активности, започвайки с представяне и тестване на обективи „Сигма“ в Музея на фотографията в 17:00 часа на 23 август. Продължавайки на следващия ден, на 24 август, събитието ще обогати биографичната книга за д-р Емил Илиев, основател на международния фестивал в Банско, представена от неговата съпруга Татяна Илиева. Събитията се провеждат в Музея на фотографията и Джазарт Казанлък.

Събитието продължава с вечерна прожекция на филма „Апокалипсис до поискване“ и среща с творческия екип на филма. Това се случва от 20:00 часа на Тракийската гробница в парк „Тюлбе“. Събитията не само предоставят уникална възможност за гледане на изключителни филми, но и среща с известни творци, като режисьорът и сценарист Петър Марчев.

fragment thracian tomb
Фрагмент от Казанлъшката тракийска гробница (Снимка: Shutterstock)

Тракийските празници 2023 пропълват Казанлък с още множество изкуствени впечатления. Изложби, арт ателиета, музикални срещи, конкурси и много други активности са предвидени за всички почитатели на културата и изкуствата. Градът ще се превърне в творческо игрище, събиращо както местните жители, така и гостите на града.

Завършек на празниците

Върхът на празниците са три невероятни оперни постановки, които ще се състоят на специално построената сцена на язовир „Копринка“. На 30 август от 20:00 часа, Старозагорската опера ще открие фестивалните вечери със спектакъла „Атила“ от Джузепе Верди. Балетът на Старозагорската опера също ще впечатли публиката с танцовия спектакъл „Гето“ на 1 септември.

Финалът на събитието на 3 септември се нарича „На брега на древния Севтополис“ и е отреден за спектакъла на мюзикъла „Есмералда-Парижката Света Богородица“ с участието на Михаела Филева. Тракийските празници в Казанлък превръщат града в творческо убежище, събиращо култура, изкуство и емоции. Всеки ден на събитието носи нови възможности за срещи с изкуството и изпълнено с радост и интересно съдържание.

thracian celebrations
Снимка: kazanlak.com

Пълната програма на празниците може да намерите тук

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.