Протест на културни дейци от Казанлък

протест
снимка: kazanlak.com

Kултурни дейци в Казанлък подкрепиха национален протест в името на по-добри заплати и условия на труд.

Пред сградата на Историческия музей „Искра“ и Художествената галерия в Казанлък се събраха днес десетки представители на културната сцена в града, обединени в искане за подобрение на своите заплати и работни условия. Този акт на солидарност се осъществи в рамките на национален протест, организиран от техни колеги от цялата страна, по повод Деня на народните будители.

Сред участниците в протеста бяха работници от музеи, читалища, галерии, както и представители на местния театър и хора на изкуството. Техният главен протестен призив беше свързан с необходимостта от увеличение на възнагражденията им до поне 2000 лева, с което биха достигнали средните заплати на учителите.

На събитието присъстваха и представители от Конфедерацията на труда „Подкрепа“ и КНСБ, в лицето на Цветана Пискова и Николай Маринов, които изразиха своята подкрепа за исканията на културните работници. Те подчертаха необходимостта от увеличаване на бюджета за култура с поне 1% от брутния вътрешен продукт и подобряване на условията на труд в сферата на културата.

Иво Косев, главен редактор на Дом „Петко Стайнов“, поясни, че протестът има за цел да привлече вниманието към ниските заплати, които срещат работниците в културния сектор, и призова за незабавни действия, които да подобрят материалното им положение и работните им условия.

За мнозина от участниците в протеста, културният сектор представлява не само професия, но и призвание, което вдъхновява и обогатява българското културно наследство. Те изразиха загрижеността си, че без подходящи финансови стимули и подкрепа, мнозина млади и талантливи творци може да се откажат от своята мечта и вместо това да се насочат към по-стабилни и печеливши сфери на икономиката.

Представителите на културната сцена изразиха готовността си за диалог и сътрудничество със заинтересованите институции и власти, с цел намиране на конструктивни решения за подобрение на състоянието на културния сектор. Те призоваха за по-голяма внимателност и инвестиции в културата, като подчертаха нейната важност за идентичността и духовния живот на българския народ.

Събитието в Казанлък се превърна в символичен акт на обединение на културните работници от цялата страна, които се борят за по-добри условия на труд и признание на техния принос към обогатяване на българската култура и национална идентичност. Очаква се, че този протест ще насърчи диалога и сътрудничеството между всички заинтересовани страни с цел постигане на устойчиво и благоденстващо бъдеще за културния сектор в България.

Още новини от Казанлък и региона може да прочетете тук.

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.