Таксита с автопилот въвеждат 2 фирми в Сан Франциско

таксита

Таксита без шофьори се пускат в Сан Франциско от компаниите „Алфабет инк“ и „Дженерал мотърс“.

„Уеймо“ на „Алфабет инк“ (Alphabet Inc. Waymo) и „Круз“ на „Дженерал мотърс“ (Cruise General Motors) ще бъдат допуснати да предоставят платени услуги с роботизирани таксита с безпилотни самоуправляващи се автомобили на територията на Сан Франциско. Това решение бе прието от регулаторен орган и обявено от Ройтерс, цитиран от БТА.

Калифорнийската комисия за комунални услуги проведе гласуване със съотношение 3:1 в подкрепа на разрешението, което незабавно влезе в сила.

И двата производителя на автомобили, „Круз“ и „Уеймо“, са провеждали опитни услуги, ограничени по отношение на време и географски обхват. Те подчертаха, че реалното тестване в условията на плътно населен град е от критично значение за по-нататъшното усъвършенстване на технологията.

auto taxi 1

Опасения на някои институции за новите таксита

Според представители на пожарната служба в Сан Франциско, както и членове на комисията по планиране, имаше опити за забавяне на решението. Те посочиха многократни инциденти, свързани с намеса в работата на пожарни и полицейски автомобили, както и случаи на неправилно шофиране от страна на автоматизираните автомобили.

auto taxi 2

Въпреки това компаниите, които кандидатстваха пред комисията за разрешителни за разширяване на таксиметровите услуги, подчертаха, че технологично напредналите им превозни средства (таксита) са по-безопасни от човешките шофьори, които могат да бъдат подведени на разсейване. Досега тези автомобили не са довели до сериозни наранявания или смъртни случаи.

auto taxi 3

Новини от Казанлък и региона може да прочетете тук

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.