Церемония в София: Две училища от Казанлък получиха своите химни

химните

Инициативата „Светилник“ представи премиерно химните на седем български училища. Те включват и две от град Казанлък, по време на концерт, организиран в Народния театър „Иван Вазов“. Събитието се състоя в неделя и привлячи голям интерес.

Церемония

На сцената бяха изпълнени химните на двата учебни заведения от Града на розите – СУ „Екзарх Антим І“ с песента „Аз избрах Антим“ и ОУ „Георги Кирков“ с песента „Училище, не ще те заменим“. В събитието присъстваха директорите на двата училища – Радиана Стефанова и Сребра Касева, както и преподаватели и ученици.

Церемонията на връчване на сертификатите за химните включи участие на Хайгашод Агасян – композитор, Васил Василев – директор на Народен театър „Иван Вазов“, Иван Димитров – изпълнителен директор на „Музикаутор“, Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, доц. д-р Елена Тренчева – декан на факултет „Екранни изкуства“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Милен Митев – генерален директор на БНР и заместник-министър на културата Виктор Стоянов.

Също така бяха изпълнени химните на останалите победители от 112. ОУ „Стоян Заимов“ в град София с песента „Да бъдеш човек“, ППМГ „Гео Милев“ в град Стара Загора с песента „Горди наследници“, ПМГ „Емануил Иванов“ в град Кюстендил с песента „Училището – свят на вечен устрем“, 2. ОУ „Димитър Благоев“ в град Благоевград с песента „Благодарим ти, училище Второ!“, както и 156. Обединено училище „Васил Левски“ в град София, кв. Кремиковци.

На концерта участва и Гвардейски представителен духов оркестър, а водещ на събитието беше Мария Силвестър. Сцената беше оживена от изпълненията на Cool Den, Кай Орлинов и Дара.

През миналата година шест училища в България, включително две от Казанлък, бяха включени в националната инициатива „Светилник“ за 2022-2023 година. Тя имаше за цел създаването на уникални училищни химни. Това е второто издание на инициативата, като тази година мотото й е „Към светли бъднини вървим!“.

В първия сезон на „Светилник“ бяха предоставени финансови средства от Културния фонд на „Музикаутор“, които допринесоха за създаването на шест химна за училища в София. Във втория сезон бяха включени още шест училища от Кюстендил, Стара Загора, Казанлък, Благоевград и София. Казанлък се отличава с две включени училища, които имат възможността да получат собствен химн – СУ „Екзарх Антим I“ и ОУ „Георги Кирков“.

Избор на победители

Изборът на шестте нови училища се извърши сред близо 30 кандидатстващи училища. Те имаха възможност да получат грант в размер на 7000 лева за създаването на своя химн. Един от основните критерии при избора беше потенциалът на всяко училище да се справи с проекта. Има се предвид, че той изисква усилия от множество участници. Избраните училища са активни, участват в различни проекти, осъществяват доброволчески инициативи и провеждат не само класни, но и множество извънкласни дейности.

„Музикаутор“ финансира и организира създаването на химните, като предоставя парични възнаграждения на творческите екипи. Те включват автор на музиката, автор на текста и автор на аранжимента. При условие членство в „Музикаутор“ или подадена заявка за членство, всеки автор в екипа трябва да е член на тази организация, а екипът трябва да се състои от поне двама членове.

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.