Димитър Гайдаров – национален фолклорен конкурс

Димитър Гайдаров

Казанлък бе отново домакин на Националния фолклорен конкурс „Димитър Гайдаров“ за шести път. Този конкурс превърна Града на розите във фолклорната столица на България, като привлече над 1200 участници от цялата страна.

Този фолклорен конкурс е посветен на значимия фолклорист Димитър Гайдаров, чийто принос за развитието на българския фолклор е изключително важен. Той не само основава два известни фолклорни ансамбъла, но също така създава и музикални школи за народни инструменти и народно пеене. Възпитаници на Гайдаров са и много от учениците на Средното музикално училище в град Котел. Той не само бе музикант и диригент, но и автор на множество инструментални и вокални фолклорни аранжименти.

Това е събитие, което събира и популяризира фолклорното изкуство на младите таланти от цялата страна. НФК „Димитър Гайдаров“ продължава да бъде важна платформа за развитие на фолклорното наследство на България.

През двата дни на събитието, което се проведе на 10 и 11 юни, индивидуални изпълнители от всички фолклорни области на България. Те представиха своите изкуства на сцената в парк „Розариум“ в Казанлък. Конкурсът включваше участие на деца и ученици от музикални училища в страната, фолклорни читалищни състави и школи.

Участници във фестивала

Официалното откриване на традиционното събитие беше украсено с участието на представителни фолклорни формации от музикални училища. Такива като Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, НЧ „Николай Хайтов“ в София и други.

Участниците бяха оценявани от авторитетно жури, включващо доц. Владимир Владимиров, ръководител на катедрата „Фолклор“ в Музикалната академия в Пловдив, академик Васил Герлимов, председател на НЧ „Св. Климент Охридски-1858“ в Стара Загора и дългогодишен хореограф, както и Георги Найденов, преподавател по „Фолклор и народни инструменти“ в Пловдивския университет.

Конкурсът е посветен на фолклориста Димитър Гайдаров, който е един от най-известните фолклористи в Казанлък и България. Той основава фолклорните ансамбли „Арсенал“ и „Искра“, които и до днес съществуват, както и музикални школи за народни инструменти и народно пеене в Казанлък. Гайдаров е автор на множество фолклорни обработки.

Организаторите на конкурса са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, НЧ „Възродена „Искра“ и ФА „Гъдулица“. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова е патрон на конкурса, който се провежда традиционно.

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.