Фестивалa на Розата в Бостън през 2023

Фестивал

Арт базар и конкурси: Ръчни изработки и детски таланти на Фестивала на Розата

Фестивалa на Розата в Бостън се проведе за 12-ти път на 4-ти юни 2023 година. Въпреки дъждовното и студено време, над 150 пазители на традициите се събраха в Българския Център в Нова Англия (БЦНА). Там се проведе арт базар с участието на подбрани български творци и техните ръчни изработки, конкурс на детска рисунка „Българска шевица“ и томбола. Вълнуващият ден беше зарадван с хубава музика и множество танцови изпълнения. Посетителите на фестивала имаха възможността да се насладят на легендарните казанлъшки кюфтета.

Организаторите на Фестивала на Розата 2023 в Бостън изразиха специални благодарности на Снежина Пенчева за музикалния съпровод, който донесе толкова много настроение. Те също благодарят на танцовите състави „7/8“ и „Лудо Младо“, които отново доказаха, че българското хоро не се забравя извън океана. Отблагодаряват също на Отец Румен и на всички останали, които помогнаха за осъществяването на фестивала, като ги определят като неотразими.

Семейство Теневи (Валентин и Теодора), произлизащи от Града на розите, продължават да запазят връзката с казанлъшката нишка и да организират фестивала в продължение на последните две години.

Начало на честването на фестивала

През 2009 година, идеята за фестивала първоначално се заражда като земляческа среща. Впоследствие, група казанлъчани предлагат тази среща да се съвпадне с Празника на розата в България. В стадията на планиране, българите в Бостън приемат предложението за наименованието Фестивал на Розата и да приветстват всички българи в района, с цел популяризиране и културно развитие на прекрасната традиция от родния им край.

Първият фестивал се провежда на 5 юни 2010 година, като организацията тогава е поела казанлъшките семейства: Атанасови, Спасови, Теневи, Христови, Петрови, Станчеви, Барабонкови и Андонови. Тогава започва и традицията за сервиране на „казанлъшки кюфтета“. Въпреки, че празненството събира не повече от 70 души, то е изпълнено с радост, фолклорна музика и танци, и най-вече – щастливи хора.

Така фестивалът на розата в Бостън поставя началото на своето съществуване и продължава да се провежда всяка година. Програмата включва фолклорна музика, изпълнена от Снежана Пенчева, танцова програма от Бостънския фолклорен ансамбъл „Лудо Младо“ и томбола с награди, спонсорирани от български бизнеси от района. През 2015 година Валентин Тенев предлага идеята за конкурс на тематична детска рисунка, с цел да включи по-младото поколение във фестивала и да ги запознае непосредствено с Роза Дамасцена и традициите от Розовата долина.

Фестивала на розата – бъдеще и развитие

През годините Фестивалът на розата в Бостън е привлякъл гости, музиканти, певци и танцови групи от околните райони, включително и от Канада. Той успява да генерира приходи, които се използват за благотворителни цели. На десетото издание на фестивала през 2019 година присъствали повече от 300 души.

Снимка: Rose Festival Boston, USA

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.