Lego лига и 6-то място за наши ученици

lego

Един от 24-те отбора, класирани за старта на Световната Lego лига в България, беше отборът на ИКТ „Център“ VickyBricky. Участниците, съставени от 17 различни училища в 13 града в България (Бургас, Видин, Добрич, Казанлък, Ловеч, Лом, Луковит, Перник, Пирдоп, Пловдив, Разград, Русе, Шумен), се представиха в състезанието, което се проведе в Пловдив на 8 юли в зала „Колодрума“. FIRST® LEGO® League Plovdiv бе най-големият фестивал за Лего роботика, привличайки участници от 110 страни. Отбора включва шестима млади таланти: Стефани, Ивелин, Калоян, Тодор, Теодор и Христо.

Целта на формата FIRST® LEGO® League е да насърчи интереса на децата и младежите към роботиката и да им помогне да приложат знанията и уменията си в реалния живот. Фестивалът привлече не само участниците, но и родителите им, като ги включи в развитието на техните деца. Организаторите на събитието се стремят да представят България на глобалната общност FIRST® LEGO® League.

Водещи на фестивала бяха популярната двойка Арти и Кристи, заедно с Георги Германов, главен съдия в „Роботика за България“. Официалното откриване бе съпроводено от концерт на формацията за ударни инструменти „Престо“ и приветствие от министъра на образованието проф. Галин Цоков.

Не спечелихме Lego Купата, но светът на роботиката ни завладя на събитието

В една необикновена зала, изградена от модули на Lego, ни срещнаха 24-те отбора, участващи в световната Lego лига в България. Беше едно невероятно преживяване, където имахме възможност да видим:

  • Впечатляващи влакове от сивата ера, контролирани от 12 волтови двигатели, предоставени от Лебго клуба на българските фенове на Лего.
  • Колаборативни роботи и автоматизация, представени от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.
  • Роботизирана ръка, създадена като заместител на ампутирана човешка ръка, представена от студенти от клуба по роботика на Технически Университет София, филиал Пловдив.
  • Изумителни изображения на Бийтълс, създадени от над 30 000 части Lego.
  • Различни творчески работилници с управляеми роботи.

Задълбочено се анализира нашето участие и се направиха важни заключения. Едно от най-големите предизвикателства за нас беше огромното поле, върху което бяха разположени различни фигури от Lego. Задачата на децата беше да програмират своите роботи да изпълнят различни мисии за 2,5 минути. Всяка успешна мисия носеше точки, които в крайна сметка определяха класирането на отборите. За световното състезание отборите трябваше да подредят полето върху специална маса с парапети на краищата.

В нашето състезание, „Роботика за България“, също имахме поле, но то беше три пъти по-малко и го разполагахме на маса с размери 160х80 см. за тренировки, след което го прибирахме. Сега обаче трябваше да разположим голямото поле и да го оставим така. Ние не сме училище със специална зала, а дори и нашият под е с неравности, поради наличието на терикотни плочки. В търсене на подходящо равнище, отначало използвах гипсокартон, но се оказа тежък. След това забелязах стиропорни листове в магазина. Съединих ги до нужните размери и ги залепих върху масата с двойнолепящо лепило. Само за тренировки, освободихме залата през последната седмица.

Децата се ангажираха сериозно и бяхме доволни от постигнатите резултати – успяхме да направим 250 точки за 2,5 минути! Имахме една загриженост, че когато полето е на твърда повърхност, може да има отклонения. Изпробвахме различни движения – почти не беше забелязана разлика. Но точно за това са тренировките преди самото състезание – да се редактира кодът спрямо условията там.

За съжаление, условията бяха на маси, които вибрираха от музика. Нашият робот стартира с грешка – сензорът за ъгъл не функционираше. Не успяхме да разберем причината – когато трябваше да завие, започваше да се върти безкрайно. Бяхме изненадани и напрегнати, а аз почти получих инфаркт. Освен това не носихме и нашето поле, защото двойнолепящото лепило пречеше на завиването и пренасянето му. Затова не успяхме да направим две тренировки както беше планирано.

Жест от страна на един от съдиите в Lego лигата

Георги Германов показа разбиране и позволи на двама от нашите състезатели да изпробват масите, докато ни приветстваше министърът, но това не беше достатъчно за нас. Първото изпълнение беше тренировката – правихме редакции в реално време, базирани на наблюденията на децата по време на състезанието. Второто изпълнение беше значително по-добро, успяхме да се качим на 6-то място, но все още далеч от 250 точки – само 165.

Отново правихме редакции и опитвахме върху личните полета на други състезатели. След третото изпълнение разбрахме, че няма да станем финалисти. Въпреки това, атмосферата около нас беше еуфорична, вълнуваща и вдъхновяваща, и ние участвахме изцяло в това празнично събитие! За да продължим участието си през следващия сезон, ни е необходима помощ! Нуждаем се от нови млади ментори и изработка на подложката на полето!

Поздравления за героите Стефани, Ивелин, Калоян, Тодор, Теодор и Христо от отбора VickyBricky за тяхната спортна настойчивост и мъжество! Поздравления и за останалите шест отбора, които се класираха на първите три места в лигите EV3 и Spike, както и за всички останали състезатели! Благодарности на всички организатори на FIRST® LEGO® League Plovdiv за чудесния празник, който създадоха – SAP Labs Bulgaria, ФРГИ, PARAi Autom Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC, Център за творческо обучение и Уча в Пловдив!

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.