Ножарството и събора в гр. Шипка

Ножарство

Ножарството е един от най-древните занаяти, които съществуват на нашите земи. То започва още от времето на каменната епоха, когато се изработват остриета от кремъчен камък, и продължава до днес, когато се създават великолепни произведения на изкуството.

В тази връзка, Народното читалище „Светлина – 1861“ в град Шипка обявява, че ще бъде домакин на третия по ред ножарски събор. Той се организиран съвместно с „Гилдията на българските ножари и ковачи“. Съборът ще се проведе в двора на Етнографски комплекс „Чирпанлиева къща“. Той ще започне на 7 юли от 13:00 часа, протичайки в продължение на 3 дни.

Тази година събитието е посветено на приемствеността в ножарството. За да се запази занаятът и в бъдеще, е от съществено значение да бъде предаван от поколение на поколение. Да се създава приемственост, която позволява на следващите поколения да стъпят на основите, които са били изградени. Важно е те да ги развиват напред.

Ножарството е съчетание от различни специфични умения, които ще ни представят майсторите през събора. Сред тях са: Стефан Чаков, Кирил Митрашков, Антон Анастасов, Слав Славов, Тодор Марев, Тодор Апиков, Иво Генчев, Генади Иванов, Боян Кършаков, Стефан Сеферов, Стоян Радев, Георги Иванов, Николай Пергелов и мнозина други.

Програма на събора:

7 юли /петък/

13:00 ч. – Откриване на събора със свещен водосвет от отец Иван, последвано от приветствени думи от Кирил Митрашков, председател на „Гилдия на българските ножари и ковачи“.

14:00 ч. – Свободна програма за посетители и участници.

16:00 ч. – Майсторска демонстрация на коване с участието на Кирил Митрашков, Стефан Чаков, Антон Анастасов и Лальо Чаков.

17:00 ч. – Свободна програма за посетители и участници.

8 юли /събота/

10:00 ч. – Изработка на скос с майсторите Боян Кършаков и Слав Славов.

11:00 ч. – Свободна програма за посетители и участници.

13:00 ч. – Формиране и монтаж на гардове с майсторите Кирил Митрашков и Лальо Чаков.

14:00 ч. – Изработка и монтиране на дръжки с участието на майсторите Тодор Апиков, Стоян Радев и Николай Пергелов.

15:00 ч. – Свободна програма за посетители и участници.

16:00 ч. – Стабилизиране на трупчета за дръжки с майсторите Иво Генчев и Генади Иванов.

17:00 ч. – Свободна програма за посетители и участници.

9 юли /неделя/

10:00 ч. – Инкрустация и оформяне на дръжки с майсторите Слав Славов и Георги Иванов.

11:00 ч. – Изработка и гравиране на кании с участието на майсторите Тодор Марев, Стефан Сеферов и Васил Апостолов.

13:00 ч. – Награждаване на демонстраторите за техния принос и участие.

14:00 ч. – Свободна програма за посетители и участници, където всички могат да се насладят на събора и да разгледат изложените произведения.

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.