openKylin 1.0 – Linux система за Китай

openKylin

Преди няколко дни беше пусната новата версия 1.0 на независимата Linux дистрибуция openKylin. Този проект се разработва от China Electronics Corporation с участието на над 270 различни китайски организации, образователни институции, изследователски центрове, производители на софтуер и хардуер. openKylin 1.0 е разработена под отворени лицензи, основно GPLv3, и хранилищата на проекта се намират на gitee.com. Инсталационните дискови образи са налични за процесорни архитектури X86_64 (4,2 GB), ARM и RISC-V за компютърни системи като PC/Laptop, Tablet и Board. Компилациите за ARM поддържат платформи като Raspberry Pi, Cool Pi и Chillie Pi, а RISC-V поддържа платформите VisonFive2, HiFive, SG2042 EVB, Lichepi4a и Lotus2.

openKylin 1.0 използва потребителския интерфейс UKUI (Ultimate Kylin User Interface), който следва класическия модел на настолен компютър и предоставя допълнителен режим за сензорен екран за таблети с екранна клавиатура. Първоначално интерфейсът бе базиран на графичната среда MATE, но по-късно беше напълно преработен и пренаписан на езика C++ с помощта на библиотеката Qt, частично взаимствана от KDE или създадена от самите разработчици.

openKylin – най-новите функции и възможности

Използва се версия на панела от проекта LXQt като основен панел, но страничната лента и менютата са разработени специално за дистрибуцията. Управлението на прозорците се осъществява чрез мениджър на прозорци, базиран на KWin, който поддържа както X11, така и Wayland (избира се от началния екран). От KDE са взети Центъра за управление на приложенията и Конфигуратора. За управление на звука се използва медийният сървър PipeWire. Файловият мениджър е Peony, който е написан от нулата, използвайки Qt, и е форк на Caja/Nautilus от MATE.

Сред специфичните възможности на openKylin може да се отбележи Graded Freeze – механизъм за управление на жизнения цикъл на процесите. Той позволява замразяване на неизползваните приложения, без да ги прекратява, осигурявайки връщане на ресурсите, които са били разпределени за тези процеси. Graded Freeze също така дава възможност за приоритизиране на различните класове приложения спрямо изпълнението и потреблението на ресурси.

openKylin предлага най-новите функции и възможности, които ще обогатят вашето Linux преживяване и улеснят ви в работата с приложенията и прозорците. Изпробвайте openKylin и се насладете на неговите мощни функции и приятен потребителски интерфейс.

Интеграция с Android устройства и висока информационна безопасност в openKylin 1.0

openKylin 1.0 включва вградени средства за интеграция с различни мобилни Android устройства на системно ниво. Това осигурява стабилно взаимодействие между системните устройства и Android устройствата, като предоставя достъп до екрана на Android устройството, синхронизация на файловете и възможност за търсене. За стартиране на Android приложенията, дистрибуцията предлага специализираната фирмена среда KMRE. За стартиране на Windows програми е предвидена предварително конфигурирана среда Wine.

Дистрибуцията openKylin 1.0 разполага със собствена пакетна база, която се отличава от другите Linux дистрибуции и комбинира най-доброто от Debian и Ubuntu. В дистрибуцията са включени браузърът Firefox и офисният пакет WPS Office.

Отговаряйки на изискванията за информационна безопасност, openKylin 1.0 е специално проектирана да отговори на нуждите на китайските държавни, комуникационни, енергийни и финансови структури. Със своите надеждни функции и защитени механизми, openKylin 1.0 предоставя сигурна и надеждна операционна система за тези критични инфраструктури.

openKylin 1.0 – новата китайска Linux дистрибуция

openKylin 1.0 е независима Linux дистрибуция, и е разработена от China Electronics Corporation. Поддържана е от множество китайски организации и институции. Тя предлага стабилно взаимодействие с Android устройства, интегриране на файлове и търсене. Има специализирана фирмена среда за стартиране на Android приложения и поддръжка на Windows програми чрез Wine. openKylin 1.0 разполага със собствена пакетна база, комбинирайки най-доброто от Debian и Ubuntu. С браузъра Firefox и офисния пакет WPS Office, дистрибуцията осигурява всички необходими инструменти. Отговаряйки на изискванията за информационна безопасност, операционната система е предназначена за китайските държавни, комуникационни, енергийни и финансови структури, като осигурява сигурна и надеждна операционна система за тези критични инфраструктури.

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.