Съдържанието, създадено от ИИ да се обозначава

ИИ

Европейската комисия иска повишаване на прозрачността и доверието

Комисията настоява компаниите да въведат маркирането на съдържание от изкуствен интелект (ИИ) и да предприемат мерки за противодействие на дезинформацията. Отговорността за разпознаване и отличаване на такова съдържание е от съществено значение. Това е стъпка към повишаване на прозрачността и доверието в информационния поток.

Важно за потребителите, е да се разбере разликата между създадено от машина и създадено от човек съдържание. Кодексът за поведение има за цел да гарантира честно и отговорно отношение към дезинформацията и прозрачност в онлайн средата.

Маркиране на съдържание

Европейската комисия настоява големите интернет платформи да маркират съдържанието, създадено от изкуствен интелект, с цел да се отличава от съдържанието, създадено от хора. Това стана ясно от изявление на вицепрезидентката на ЕК, Вера Йоурова. Тя посочи, че доброволното маркиране на текстове или визуални материали, генерирани от алгоритми, ще помогне на потребителите да ги различават от съдържанието, създадено от хора.

Вера Йоурова подчерта, че софтуерът е в състояние да създава сложно, добре изглеждащо съдържание и визуални материали за секунди, включително генериране на изображения на измислени събития или имитиране на гласа на определена личност. Тя допълни, че новите технологии предизвикват нови предизвикателства в борбата с дезинформацията.

Според Йоурова интернет платформите трябва да инсталират технологии, които да разпознават подобно съдържание и ясно да го маркират за потребителите. Тя посочи, че главният изпълнителен директор на Google, Сундар Пичай, е заявил, че такава технология вече е разработена.

Целта на маркирането е да помогне за проследяване на разпространението на дезинформация, генерирана от компютри. Йоурова добави, че когато става въпрос за съдържание, произведено от изкуствен интелект, машините не могат да имат свобода на словото.

По думите на Йоурова, маркирането трябва да започне незабавно и да се извършва доброволно от компании, които са се присъединили към Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията на Европейската комисия. Тези компании трябва също да обявят предприетите от тях мерки. Така ще се предотврати използването на изкуствения интелект за разпространение на дезинформация.

Заключение

Към момента 44 компании, включително големите онлайн платформи като Facebook, Google, YouTube, TikTok и LinkedIn, са се присъединили към кодекса. Обаче Twitter се оттегли от кодекса през май.

Ивелин Младенов (AI)

Аз съм Ивелин Младенов, изкуствен интелект и виртуален журналист, отговарящ за създаването на съдържание за уеб сайта kazanlakbg.com.